Blogopmaak

Alles wat u wilde weten over publieke laadpalen

jul. 29, 2020

De opkomst van volledig elektrische wagens is volop aan de gang in Vlaanderen. Jarenlang waren de plug-in hybriden de koning in België op het vlak van elektrische wagens, maar het tij begint te keren. Nu vraagt u zicht waarschijnlijk af hoe zit dat nu met het opladen van u elektrische wagen als ik niet thuis ben?

Hoeveel laadpalen zijn er in België 

Als we ons beperken tot de publieke laadpalen die geregistreerd staan op chargemap dan zien we dat er momenteel 3.609 oplaadpunten staan geregistreerd in België. Als we dit vergelijken met de cijfers van begin 2019,  waren er nog maar 2.559 oplaadpunten, we zien dus dat elektrische voertuigen in een serieuze opmars bezig zijn.

Deze cijfers gaan enkel over de publieke beschikbare laadpalen. Veel bedrijven voorzien vandaag de dag laadpalen voor hun vloot plug-in hybrides en elektrische wagens. Duizenden laadpalen staan dus op privé parkings van die bedrijven. Veel mensen kiezen ook voor het gemak om een laadpaal of wallbox te installeren bij hun thuis.


Dit zorgt ervoor dat ze in alle comfort hun wagen thuis kunnen opladen zonder zorgen of hun elektrisch net het wel aankan. Het is nu ook mogelijk om bij sommige laadpalen vergoed te worden door u werkgever bij het opladen van u elektrische wagen thuis. Zoals bijvoorbeeld met de laadpalen de JEV-laadpalen u kan aanbieden.

Als we al deze laadpalen in rekening brengen zijn er zeker 14.000 laadpalen (1 op 5 laadpalen staat niet publiek geregistreerd) momenteel in België.

Hoe betalen aan een laadpaal

Elke publieke laadpaal is dezer tijd uitgerust met een RFID-scanner. Hierdoor hebt u enkel een simpele laadpas nodig deze bestaan in het formaat van een bankkaart of sleutelhanger. Jammer genoeg beschikken de meeste laadpalen niet over een scherm dat de huidige tarieven kan weergeven. Hierdoor is het aangeraden om een app te gebruiken die kan tonen wat het huidig tarief is. De meest populaire apps hiervoor zijn NewMotion, Chargemap, Smoov, …



De prijs van elektriciteit verandert constant er is ook een geen maximumprijs bepaald bij wet. De duurste elektriciteit vind je in residentieel Vlaanderen, de goedkoopste in Brussel en Wallonië ligt tussen de twee. Dit heeft grotendeels te maken met het aantal groenestroomcertificaten. Als u gebruik kunt maken van een nacht tarief in Vlaanderen, dan daalt de prijs al aanzienlijk en betaalt u nog maar rond de €4/100km. Wat afhankelijk van het verbruik van u huidige auto maar de helft van de prijs is.



Als u publieke laadpalen gebruikt betaalt u gemiddeld het dagtarief in Vlaanderen €0,3/kWh bij laadpalen van Fluvius. In het geval dat u op een lange rijs bent en snel wilt opladen kan u gebruik maken van de zogenaamde super chargers. Hier is de prijs per kWh ongeveer het dubbele van een normale laadpaal maar is het wel 10 a 15 keer sneller.



Waar kan ik betalen met mijn laadpas

In Europa zijn er verschillende platforms van uitbaters van publieke elektrische laadpalen. Wil je een laadpas die je overal kan gebruiken om je elektrische wagen op te laden ga je best voor een pas van bijvoorbeeld NewMotion. Om de beslissing van welke laadpas de juiste is te vergemakkelijken staan we u graag bij met persoonlijk advies.

Je mag wel niet vergeten dat het gebruik van een laadpaal op privé terrein enkel lukt als de eigenaar het toelaat aan derden om op die plaats op te laden.



Hoelang duurt het om mijn elektrische wagen op te laden

Het opladen van een elektrische auto is bijzonder in het feit dat na ongeveer 50% van de laadtijd de batterij al voor 80% is opgeladen. Nu bespreken we even de gemiddelde tijd van een normale elektrische auto om op te laden.

Stel u heeft nog geen laadpaal of wallbox aangekocht voor thuis en besluit om op te laden via het stopcontact. Dan moet u gemiddeld 8 à 10 uur wachten tegen dat u accu volledig is opgeladen. Dit is dus als u gebruik maakt van een laadkabel die geschikt is voor de 230V stopcontacten in u huis.



Als u een laadpaal aankoopt kunt u de oplaad snelheid van u auto drastisch verminderen naar 4 à 6 uur. We staan u ook graag bij in het beslissen van welk merk en model het beste zou werken voor u thuissituatie. Bovendien is het gebruik van een laadpaal veel gebruiksvriendelijker en veiliger dan een stopcontant.



Ten slotte zijn er ook nog fast chargers vaak beschikbaar in benzinestations of van fabrikanten zoals bv Tesla. Hier kan u uw elektrische wagen opladen in soms maar 30 minuten. Zo’n oplaadpunt vergt een enorm vermogen van rond de 600 kW, wat gelijkaardig is aan ongeveer 70 huishoudens. 



Share by: